Moda Tasarım Alanı Tanıtım

Moda Tasarım Alanı Tanıtım

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERi ALANI

 

 

Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle Moda Tasarım Teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

 

 

Anadolu Meslek Programı öğrencilerine; Modelistlik  dalında öğretim yapılmaktadır.

 

 

 

MODELİSTLİK  DALI

Modelistlik dalı; kadın, erkek, çocuk  giysilerine ait kalıp, kalıba uygun şablon, serileme ve pastal planı hazırlama, örnek dikiminin yapılmasını sağlama, iş geliştirmeye yönelik önerilerde bulunma bilgi ve becerisine sahip meslek elemanıdır.

 

 

 

Modelistin  Görevleri

 

İş planı yapmak,

Belirlenen modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak,

Kalıpları serileştirmek,

Kalıpları şablonlamak,

Kalıp ve modele uygun malzeme tespiti yapmak,

Pastal resmi hazırlamak,

Numune dikimi yaptırmak,

Mesleki gelişime ilişkin etkinliklere katılmak şeklinde sıralanabilir.

 

 

 Modelistte  Aranan Özellikler

 

 

 

İş ahlakına sahip olması,

Görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi,

El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi,

Titiz olması,

Bedenen ve ruhen sağlıklı olması,

Göz ve ellerini uyumlu bir şekilde kullanabilmesi gerekmektedir

 

 

 

Modelistlik Dalı Mezunlarının Eğitim ve Kariyer İmkanları

 

  Modelistlikle  ilgili lise düzeyinde mesleki eğitim Anadolu kız meslek, kız meslek, kız teknik, Anadolu teknik, ve meslek liselerinde verilmektedir. Ayrıca, 2018-2019 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin Moda Tasarım Teknolojileri bölümü , içerik olarak revize edilmiş,Yurt içi ve yurt dışı düzeyde eğitim modülleri yenilenmiş, sektör ihtiyacına yönelik bilgisayar ve dijital eğitime önem verilmiştir.

 

Lise öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler meslek yüksek okullarının; tekstil, deri konfeksiyon, kostüm tasarımı bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

 

Bu alanda eğitim görmüş öğrenciler üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde; giyim endüstrisi öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği lisans programlarına devam edebilirler.

 

Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler açılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı olurlarsa; giyim endüstri öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği, moda tasarım, moda tasarım öğretmenliği lisans programlarına geçebilirler.

 

 

 

Modelistlerin Çalışma Ortamları ve Koşulları

 

 

   Modelistler, çalışmalarını kapalı mekanlarda yürütürler. Bu mesleği yapan bir kişi görevlerini yürütürken diğer çalışanlarla uyum içinde çalışmak durumundadır. İş, elde yahut makinelerle çalışmayı gerektirmektedir.

 

   Modelist , bu sektörde yönetim kademesiyle birlikte çalışır. İş planı , kalıbın çıkarılması, serilenmesi , pastalı gibi ürünün tüm aşamalarından sorumlu olduğu için iş yükü açısından oldukça yoğundur.

 

 

 

Modelistlikle  İlişkili Meslekler

 

 

         Kostüm tasarımı, giyim endüstrisi öğretmenliği, giyim öğretmenliği, hazır giyim öğretmenliği meslekleriyle ilişkilidir. Belirtilen mesleklerle ilgili eğitim alındığı takdirde bu mesleklere geçilebilir.

20.05.2020 987

20-05-202020-05-202020-05-202020-05-202020-05-202020-05-202020-05-202020-05-202020-05-2020